szyscy wiemy, że prawidłowe żywienie dziecka w wieku szkolnym jest bardzo ważne zarówno na jego stan zdrowia, odporność, wzrost, optymalny rozwój ale zapominamy, że także na jego zdolność do nauki. Badania wykazują, że nieprawidłowa dieta z dużą zawartością cukru i przetworzonej żywności, małą ilością warzyw i owoców we wczesnym dzieciństwie może przyczynić się do mniejszego ilorazu inteligencji w późniejszym wieku szkolnym. Z kolei dieta bogata w składniki odżywcze może wpływać na wyższe IQ u dzieci.

I Śniadanie jest niezbędnym elementem dobrze rozpoczętego dnia - dostarcza niezbędnych składników odżywczych oraz energię po okresie nocy, zapewnia też prawidłowy metabolizm. Dzieci, które spożywają niepełnowartościowe I śniadania, mają większy problem ze skupieniem uwagi na lekcjach niż dzieci, które spożywają pełnowartościowe śniadania.

II śniadanie spożyte w szkole uzupełnia energię,  składniki mineralne i witaminy potrzebne w ciągu, pełnej obowiązków szkolnych, pierwszej połowie dnia. Wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, lepsze wyniki w nauce, dobre samopoczucie i lepszą wydolność podczas pobytu w szkole. Warto zaopatrzyć dziecko do szkoły w wartościowy posiłek zamiast dawać kieszonkowe, które może zostać wydane na niekorzystne dla zdrowia i rozwoju naszej pociechy batony czy słodkie napoje.

Co powinno zawierać pełnowartościowe I i II śniadanie?

Pierwsze i drugie śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone pochodzące z produktów zbożowych pełnoziarnistych takich jak pieczywo (razowe, graham), płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane),  musli,  kasze. Z produktów bogatych w węglowodany złożone glukoza jest uwalniana do krwi stopniowo i organizm może ją dłużej wykorzystywać na niezbędna energię w tym do pracy mózgu. Poza tym produkty te są bogate w wiele cennych składników mineralnych i witamin. Produkty bogate w cukry proste, takie jak słodzone płatki śniadaniowe, deserki mleczne, ciastka, słodycze czy słodkie napoje są  nie korzystne dla zdrowia naszego dziecka sprzyjając chorobom, spadku odporności, otyłości; ich spożycie powoduje szybki wzrost ale też i szybki spadek energii i w rezultacie gorsze samopoczucie, rozdrażnienie, mniejszą wydolność.

Kolejnym niezbędnym elementem I i II śniadania są w warzywa i owoce. Warzywa i owoce dostarczają niezbędnych dla zdrowia i rozwoju młodego organizmu składników mineralnych i witamin oraz flawonoidów, są głównym źródłem witamin antyoksydacyjnych (witamin C, E, karotenu). Ponadto uzupełniają dietę o błonnik pokarmowy, który reguluje czynności przewodu pokarmowego. Szczególnie warzywa powinny być spożywane w każdym posiłku i w każdej postaci jako dodatki do kanapek, w całości, przekąsek do chrupania, surówek czy sałatek. Można je „przemycać” do diety dziecka w postaci, sosów, past, placuszków np. z cukinii. Owoce stanowią dobrą przekąskę a także smaczny dodatek do jogurtu, owsianki, musli, omletów czy naleśników.

W posiłku śniadaniowym powinien znaleźć się produkt o dużej zawartości białka takie jak chuda wędlina, najlepiej upieczona samodzielnie, pasty z roślin strączkowych, pasty z jajek, jajecznica. Mleko i produkty mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt, kefir, maślanka) są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia i białka ważnego dla wzrostu młodego organizmu. Źródłem białka w diecie są także orzechy czy pestki (dyni, słonecznika) – mogą być zarówno zdrową przekąską jak i dodawane do wielu potraw.

Bardzo ważne jest aby zwrócić uwagę na konieczność uzupełniania płynów traconych w ciągu dnia przez dziecko, co może powodować obniżenie koncentracji i uczucie zmęczenia. Warto zaopatrzyć dziecko do szkoły w korzystny dla zdrowia napój bez dodatku cukru jak woda lub domowa lemoniada z dodatkiem arbuza, cytryny czy listków mięty bez dodatku cukru.