ch pomijanie  może sprzyjać występowaniu zaburzeń pracy centralnego układu nerwowego, niekorzystnie wpływając na samopoczucie i aspekty poznawcze. Zasady komponowania śniadań, pomocnych w zachowaniu energii, koncentracji i dobrego nastroju.

1. Ograniczenie cukrów prostych w diecie

Zjedzenie czegoś słodkiego to zastrzyk energetyczny. Niestety tylko na chwilę, ponieważ szybko rośnie stężenie glukozy, a następnie szybko obserwujemy gwałtowny jej spadek. Lepiej stopniowo uwalniać glukozę z pokarmu spożywając nieprzetworzone produkty zbożowe (ciemny ryż, kasza, makaron) oraz warzywa, owoce i suche nasiona roślin strączkowych.

2. Posiłki bogate w białko

Każde ze śniadań powinno zawierać pełnowartościowe białko, które jest bardzo dobrym źródłem tryptofanu. Związek ten wykorzystywany jest przez organizm do wytwarzania w mózgu serotoniny, odpowiedzialnej za nastrój i koncentrację. Tryptofan ulega przemianom w obecności witaminy B6, której źródłem są produkty pełnoziarniste, jaja, drób, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona.

3. Tłuste ryby morskie oraz roślinne źródła kwasów omega 3

Ryby morskie zawierają wysoką koncentrację kwasów tłuszczowych omega 3. Są one składnikiem błon neuronów, pełniących ważną rolę w przekazywaniu bodźców nerwowych i zwiększają aktywność mózgu. Najwyższą koncentracją kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 ogółem (EPA, DHA, kwas α-linolenowy) charakteryzują się łosoś (3,41g), makrela (2g), pstrąg tęczowy (2,51g), śledź (1,41g) oraz tuńczyk (1,07g). Ryby te są też dobrym źródłem witaminy D, której niski poziom we krwi związany jest z osłabieniem. Do roślinnych źródeł kwasów omega 3 zaliczamy orzechy włoskie, siemię lniane, olej rzepakowy, zielone warzywa liściaste.

4. Dodatek kwasu foliowego oraz witamina z grupy B

Dieta uboga w kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12 sprzyjają obniżeniu koncentracji. Źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa, płatki owsiane, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, nasiona roślin strączkowych oraz pomarańcze. Witamina B6 znajduje się w rybach, drobiu, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, suszonych morelach, szpinaku, kapuście, sezamie i słoneczniku. Witamina B12 znajduje się we wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego.

5. Dieta bogata w magnez, selen i cynk

Niedobór magnezu, selenu i cynku powoduje rozdrażnienie, zmniejszoną koncentrację, słabszą odporność na stres oraz uczucie zmęczenie. Magnez znajduje się przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych, orzechach oraz nasionach. Źródłem selenu są ryby, mięso, produkty zbożowe pełnoziarniste, orzechy, szczególnie brazylijskie, oraz nasiona roślin strączkowych. Cynk natomiast znajduje się w rybach, owocach morza, pieczywie razowym, kaszy gryczanej, płatkach owsianych, soczewicy i ciecierzycy.

6. Uzupełnienie diety odpowiednia ilością płynów

Niedobór wody prowadzi do zwiększonego uczucia zmęczenia, obniża koncentrację i wydolność organizmu. Za optymalną ilość napojów przyjmuje się 2 litry.