Wyjątkowy miód Manuka

Ten oryginalny powstaje z nektaru krzewów manuka porastających czyste, dziewicze tereny Nowej Zelandii. Jest on bardzo intensywny, z tego względu początkowo nie cieszył się zainteresowaniem, jednak w latach 30. ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę. Zauważono wtedy, że bydło żywiące się niechcianym przez ludzi miodem, nie choruje.

MGO w miodzie

Podczas badań nad miodem odkryto substancję o nazwie methylglyoxal (w skrócie MGO). Ten naturalny składnik występuje w miodzie Manuka w ilościach, które nie są spotykane w żadnym innym produkcie spożywczym. Miody Manuka MGO™ poddawane są bardzo częstym kontrolom, dzięki czemu każda partia produktu zostaje poddana ocenie. Warto jednak wspomnieć, że MGO powstaje z innego składnika, DHA, podczas przechowywania. Jak łatwo się domyślić – im dłużej miód dojrzewa i jest przechowywany, tym większa część związku DHA zostaje przekształcona w MGO. To właśnie dlatego zawartość methylglyoxalu może być wyższa niż minimalna gwarantowana na etykiecie.
Miód znajduje zastosowanie chyba w większości polskich (i nie tylko!) kuchni. Cenimy go za wyjątkowy smak, ale także za bogactwo witamin i minerałów oraz właściwości prozdrowotne. Nie każdy jednak wie, że miód miodowi nierówny – różnią się one kolorem, smakiem, a także zastosowaniem.