Home » News » Sposób na niejadka – jak przekonać dziecko by jadło?
Zdrowie dziecka

Sposób na niejadka – jak przekonać dziecko by jadło?

Dr n. med. Witold Klemarczyk

Specjalista pediatra, gastroenterolog, Instytut Matki i Dziecka

Bardzo często martwimy się o to, że nasze dziecko mało jada. Jak możemy zachęcić je do jedzenia? O tym rozmawialiśmy z naszym ekspertem.  

Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta dziecka?

Dieta zależy od wieku i etapu rozwoju dziecka. Powinna zapewnić jego właściwy rozwój fizyczny (zwiększanie się masy i długości ciała) oraz aktywność fizyczną. Inna jest dla dziecka raczkującego niż ucznia uprawiającego sport.

Czym spowodowany jest brak apetytu u dzieci?

Niejadek to negatywna ocena apetytu dziecka, gdy rodzic porównuje jego łaknienie do rówieśników lub wcześniejszych etapów życia. Pierwsze zmniejszenie apetytu rodzice dostrzegają w drugim półroczu życia. Później dziecko nie próbuje np. zielonych warzyw, bo kojarzą mu się z czymś zgniłym.

W jaki sposób można nakłonić niejadka do jedzenia?

Należy dawać dobry przykład, gdyż tylko w taki sposób przekonamy dzieci do zdrowego stylu jedzenia. Warto wprowadzić zasadę spożywania posiłków o ustalonych godzinach. Należy zadbać by czas spożywania potraw miał swoje granice czasowe. To rodzic decyduje co jest na posiłek, a dziecko wyznacza wielkość zjedzonej porcji. Kolejnym sposobem jest wspólne przygotowanie posiłków. Czasem dziecko nieznane dotychczas potrawy zjada w innych okolicznościach, np. chętniej sięga po nie w przedszkolu lub wśród rówieśników. 

Dzieci często chętnie jedzą posiłki à la fast food. Czy takie przygotowywane w domowych warunkach mogą być sposobem na zachęcenie dziecka do jedzenia?

Wzorowanie się na potrawach takich jakie są w sieciach fast food, może być swego rodzaju urozmaiceniem menu dziecka. Potrawy tego typu przygotowane w warunkach domowych często mają znacznie większą wartość odżywczą, bo nie są fast foodami. To kolejny sposób by zachęcić dziecko do jedzenia.

W sklepach znajdziemy wiele produktów głęboko mrożonych. Czy „mrożonki” mogą być wykorzystane w diecie niejadka. Jak mrożenie wpływa na zachowanie wartości odżywczych produktów?

Korzystanie z produktów poddanych procesom konserwującym jest kompromisem pomiędzy dostępnością np. owoców i warzyw sezonowych, a ich wykorzystaniem przy przygotowaniu potraw. Właściwie przeprowadzone zamrażanie i odmrażanie są warunkiem uzyskania produktów niedostępnych w postaci świeżej, których wartość odżywcza tylko w niewielkim stopniu jest mniejsza niż produktu świeżego a doskonale urozmaica dietę niejadka.

Czy wiesz, że…?


Gotowe dania mrożone wymagają mniejszej ilości tłuszczu do przygotowania przed podaniem. Wystarczy je podgrzać np. w piekarniku bez użycia oleju. Dzięki procesowi głębokiego mrożeniu produkty nie tracą swojej jakości, a my zyskujemy wysoko wartościowy posiłek dla całej rodziny. Dodatkowo wybierając dania mrożone a’la fast food mamy pewność, że niejadek chętniej po nie sięgnie. Warto wybierać też takie produkty, które mrożone są indywidualnie, dzięki czemu po wyjęciu z opakowania potrzebnej ilości produktu, resztę możemy dalej mrozić.
Next article